در عصر حاضر، اطلاعات و دسترسی مؤثر به آن یکی از عناصر کلیدی پیشرفت و توسعه محسوب میشود، به گونه ای که تمامی فرایندهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی و زیستی به شدت نیازمند اطلاعات میباشند. پیشرفت های سریع در فناوری اطلاعات و ارتباطات و امکان دسترسی سریع و گسترده تر به دنیای اطلاعات افق جدیدی را فراروی متخصصان و مدیران گشوده است.شناخت دانش به عنوان یک منبع سازمانی، و نظریه های رشد و نیز ظهور سازمان های دانش بنیان، همگی کمک کردند تا حوزه جدیدی از مدیریت دانش در نظام های اطلاعاتی به وجود آید. این پیشرفت ها نشان می دهد که دانش درشکل های مختلف، دارایی و سرمایه ای انسانی است و سرمایه گذاری در آن مستقیما به کالاها و خدمات یا فناوری بالا منجرمیشود. در کنار سایر عوامل تولید،دانش و قابلیت های ایجاد شده توسط آن نیز یکی از درآمدهای در حال افزایش سازمان به شمار میرود.
مدیریت دانش فرآیند سیستماتیک منسجمی است که ترکیب مناسبی از فناوری های اطلاعاتی و تعامل انسانی را به کار می گیرد تا سرمایه های اطلاعاتی سازمان راشناسایی، مدیریت و تسهیم کند.این دارایی ها شامل پایگاه های اطلاعاتی، اسناد، سیاست ها، و رویه ها می شود. علاوه براین هم شامل دانش آشکار و هم دانش ضمنی کارکنان است و از روش های متنوع و گسترده برای تصرف، ذخیره سازی و تسهیم دانش در داخل یک سازمان استفاده می کند.
از ویژگی های این دوره بیان کاربردی مطالب ،ذکر مطالب و تجربیات واقعی از نحوه پیادهسازی مدیریت دانش است و مدیران ارشد و میانی سازمانها و شرکتها ،متولیان مدیریت دانش در سازمانها و شرکتها و دانشکاران و خبرگان دانشی در هر مجموعه سازمانی مخاطبین آن هستند.
- آشنایی با مفاهیم بنیادی مدیریت دانش
- آشنایی با نحوه تعیین راهبرد مدیریت دانش و انتخاب مدل برای سازمان
- نحوه استقرار مدیریت دانش در سازمان